Join Bio-Asli.com Affiliate
Tuesday, April 15, 2008
Herba Kapulaga
Nama Tempatan : Kapulaga
Nama saintifik : Amomum cardamomum Wild.
Kerajaan : Plantae
Divisi : Magnoliophyta
Kelas : Liliopsida
Order : Zingiberales
Familia : Zingiberaceae
Pengenalan
Kapulaga merupakan sejenis pokok herba dalam bentuk rumpun, rizomnya seperti halia. Rasanya agak pahit dan bersifat hangat. Kapulaga memiliki aroma yang wangi sehingga orang Inggeris menyanjungnya sebagai grains of paradise.
Kandungan kimia
Kapulaga mengandung minyak atsiri, sineol, terpineol, borneol, protein, gula, lemak, silikat, betakamfer, sebinena, mirkena, mirtenal, karvona, terpinil asetat, dan kersik. Aroma yang harum berasal dari kandungan minyak asiri yang mengandung lima zat, iaitu:
1- Borneol (sejenis terpena) yang berbau kamper seperti yang dapat dihidu dalam
getah pohon kapur barus
2- Alfa-terpinilasetat yang harum seperti bau jeruk pettigrain
3- Limonen yang juga harum seperti bau jeruk keprok
4- Alfa terpinen yang harum seperti jeruk sitrun
5- Sineol yang sedap agak pedas menghangatkan seperti minyak kayu putih.
Kombinasi bau kamper, jeruk pettigrain, jeruk keprok, jeruk sitrun dan minyak kayu putih inilah yang membentuk aroma khas kapulaga.
Kegunaan
1. Batuk, Influenza (Selesema)
2. Menghilangkan Bau Badan
3. Demam Dan Panas
4. Kejang Perut Dan Rematik
5. Pencegah Mual
6. Radang Amandel (Anak Tekak), Radang Lambung
7. Gangguan Haid
8. Sesak Nafas
9. Tulang Rapuh
Nota :
Dalam dunia ubat-ubatan biji yang telah dikeringkan dinamakan semen cardamomi. Selain biji, akar, buah dan batangnya juga digunakan untuk perubatan.
Beberapa kilang bahan perasa juga mengekstrakkan minyak asiri dari biji kapulaga menjadi oil of cardamom yang kemudian diisi dalam botol. Dalam bentuk minyak ini pula, kapulaga digunakan untuk menyedapkan soft drink dan ais krim Amerika di kilangnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment